Ceviz çeşitleri

Ceviz çeşitleri

Ceviz Çeşitleri
Ceviz çeşitleri, Ceviz dışı kabuklu ve sert bir yapıya sahiptir. İçerisindeki meyvesi, bir çok yönden faydalı ve besin değeri yüksek bir yapıya sahiptir. Cevizin de kendi yapısı bakımından farklılık gösteren çeşitleri mevcuttur. Cevizin çeşitleri kabuklarının kalınlıkları ve sertlikleri ile birbirlerinden farklıdır. Yapılan araştırmalar sonunda dünya üzerinde bilinen ve yetişen tam 18 adet birbirinden farklı ceviz çeşitleri vardır. Cevizler yapı itibariyle genel olarak bileşik yapraklıdır. Erkeği ve dişisi vardır. Cevizlerin erkeği ve dişisi aynı ağaç üzerinde farklı zamanlarda olgunlaşma özelliğine sahiptir. Cevizin döllenmesi de rüzgar ile gerçekleşmektedir.

Chandler cinsi ceviz ağacı
Nisan ayının başında uyanır ve yapraklanmaya başlar. Yan dalların tüm kısımlarında meyve oluşur ve yüksek verimlidir. Kabuklu ve kurutulmuş bir chandler cinsi ceviz yaklaşık 13 gram ağrılığındadır; iç ceviz ağırlığı ise kabuğun ağırlığına eşittir. İnce kabukludur ve kabuğu kolayca kırılır. İç cevizi açık renklidir ve kabuktan kolayca ayrılır. Ceviz bakteriyel yanığına karşı duyarlıdır, bu sebepten yıllık koruma uyglamalarına dikkat edilmelidir. Dölleyici cinsleri Cisco, Franquette ve Fernette’dir. Chandler cinsinin meyveleri Ekim ayının başında hasada uygun hale gelir.

Franquette cinsi en geç uyanan yaygın ceviz cinslerinden birisidir, Nisan ayının ortasından sonra uyanması beklenir. Kabuklu ve kurutulmuş bir Franquette ceviz yaklaşık 11 gram ağırlığındadır, iç oranı ise P’dir. Polenleri Chandler cinsnin dişi olgunluğunda hazır olduğu için çoğu zaman Chandler cinsinin dölleyicisi olarak kullanılır. Dalların uç kısmında meyve oluşur ve verimi orta seviyedir. Orta kalınlıkta kabuğa sahiptir, açık renkli ve yüksek kalite iç ceviz üretir. Ekim ayının oralarında hasat için hazır olur.

Pedro cinsi Nisan ayının başlarında uyanır. Kabuklu kuru hali 11 gram civarındadır. Kendi kendini döllemesi zor olan bir cinstir ve Chandler cinsinin dölleyicileri olan Cisco ve Franquette ekilerek bu sorun çözülebilir. Orta seviye verimldir ve yüksek rakımlarda yetiştirilmesi önerilir. Diğer cinslere göre ağaç yapısı küçüktür ve istenilen boyuta ulaşması için ağır budama yapmak gerekir.
Çok Okunanlar